zápach v kuchyni

Jak se zbavit zápachu v kuchyni?

Přijdete na návštěvu a tam vás přivítá nelibá vůně? Uznejte sami, že zápach dokáže velmi rychle zkazit první dojem i v jinak uklizené a čisté domácnosti. Přitom není tak složité zápachu předcházet a ani se ho zbavit. Vyhledali jsme pro vás rady, jak eliminovat všechny nepříjemné pachy, se kterými se můžeme v domácnosti setkat. Jak neutralizovat pachy v kuchyni a zanechat ji příjemně vonící? Tady jsou naše tipy.

 

7 tipů jak odstranit zápach v kuchyni

 

1. Větrání a digestoř

Nejvíce nepříjemných pachů v kuchyni pochází samozřejmě z vaření. Základní a nejjednodušší pravidlo pro odstranění zápachu z vaření je dostatečné větrání a použití digestoře. Tím můžeme předcházet vzniku intenzivních kuchyňských pachů hned na začátku. Ryby, maso, cibule, brokolice – jen málokterá potravina je pro nás při vaření čichově neutrální.
Blíží se doba oběda a vůně lahodného čerstvě uvařeného pokrmu je víc než lákavá. Když už se pronikavá vůně šíří v místnosti, je absorbována různými materiály, zejména textilem. Kombinace s vůněmi z předešlých dní nemusí být vždy to pravé ořechové. Proto je správné větrání základem úspěchu.

 

2. Povařte citrony

Vaření citronů je účinným způsobem, jak neutralizovat pronikavé pachy v domácnosti. Stačí rozpůlit citron, dát ho do hrnce s vroucí vodou a nechat vařit deset minut. Uplatnění tu naleznou i vymačkané citrony nebo zbytky citronové kůry. Pro ještě efektivnější odstranění zápachu můžete do vody přidat lžíci jedlé sody.

 

3. Použijte ocet

S intenzivním zápachem při smažení či vaření, který se šíří po celé místnosti, si poradí ocet. Na vedlejší plotýnku dejte vařit vodu s octem a nechejte ji na mírném stupni bublat. Ocet pachy velmi účinně neutralizuje, navíc pach octa ze vzduchu poměrně rychle vyprchá. Sílu octa můžete využít také k desinfekci kuchyňských skříněk a odstranění pachů z jejich útrob. Připravte si vodu s octem, vytřete vnitřek skříněk a nechte pořádně vyschnout. Ocet má schopnost absorbovat zápach a zanechat čerstvé a příjemné aroma.

 

4. Jedlá soda

Trápí vás nepříjemný zápach z kuchyňských skříněk? S jedlou sodou si snadno poradíte i s tímto problémem! Tento univerzální bílý prášek má v domácnosti velmi všestranné použití a je mimo jiné i efektivním pohlcovačem pachů. Pokud se chcete zápachu ze skříněk zbavit na co nejdelší dobu, začněte úklidem.

Skříňky nejprve vykliďte, vymyjte mýdlovou nebo octovou vodou a vytřete do sucha. Skříňku nechejte nějakou dobu dokonale vyvětrat. Nyní přichází řada na kuchyňskou sodu. Do otevřené nádoby nasypejte jedlou sodu a vložte ji do každé skříňky. Když ji necháte působit přes noc, soda všechny pachy do sebe dokonale absorbuje.

 

5. Sůl

Stalo se vám, že jste připálili jídlo? Štiplavého intenzivního zápachu z připálenin se ale zbavuje velmi obtížně. Jakmile se vám na sporáku stane nehoda končící černým kouřem, neváhejte, ihned začnete větrat a zapněte digestoř. Důležité je nenechat načichnout tímto nepříjemným zápachem celou domácnost. První pomoc v této situaci nám poskytne také sůl. Hojně ji nasypejte do hrnce nebo pánve. Je to velmi účinný pohlcovač a neutralizátor pachů a pomůže vám z nejhoršího ven.

Jak bojovat proti zápachu v kuchyni

 

6. Byliny a koření

Už naše babičky s oblibou používaly koření k provonění domácnosti. Dejte do hrnce s vroucí vodou povařit hrst bylin nebo koření, jako jsou hřebíček, skořice, bobkový list, pomerančová kůra, mateřídouška nebo heřmánek. Můžete si připravit svou oblíbenou směs, která s jistotou předčí všechny chemické osvěžovače vzduchu. Nechejte ji chvíli vařit na mírném ohni. Vaše kuchyň bude příjemně vonět a zápachy se neutralizují.

 

7. Esenciální oleje

Esenciální oleje můžete použít nejen k provonění domácnosti, ale i při úklidu. Aromaterapie je skvělá věc. Citron, levandule, mateřídouška, pomeranč, bergamot jsou oblíbené a nejčastěji používané esenciální oleje při úklidu. Díky terapeutickým a zároveň dezinfekčním účinkům některých esenciálních olejů si uklidíte nejen prostor kolem sebe, ale i ve své hlavě. A to se vyplatí.

Uklízíte domácnost přírodními prostředky? Přidejte do octové nebo mýdlové vody pár kapek esenciálního oleje. Můžete tak vydezinfikovat a provonět skříňky v kuchyni, ale i například botník nebo šatní skříň. Když přidáte kapku svého oblíbeného esenciálního oleje na filtr vysavače, pomůže vám vydezinfikovat filtr i vzduch v místnosti. Na internetu najdete nespočet dalších návodů na využití esenciálních olejů při úklidu.

 

Jak se zbavit zápachu z odpadu?

Cítíte nepříjemný zápach z dřezu? Pokud chcete předcházet zanášení odpadu, alespoň jednou týdně prolijte odpad konvicí vroucí vody. Vyčistěte důkladně i sítko. Pokud preferujete raději ekologické metody čištění, inspirujte se postupy našich babiček a sáhněte po sodě a octu. Nalijte do odpadu 200 ml octa a nechejte chvíli působit. Poté přidejte půl hrnku sody a pomalu zalijte vroucí vodou. Tato kombinace vám pomůže vyčistit odpad od zbytků pokrmů i mastnoty.
Když jsou ekologické a přírodní prostředky na ucpaný odpad krátké, nezbude vám nic jiného než sáhnout po silnější chemii. V drogerii si můžete vybrat ze značného množství chemických prostředků různých jmen a značek. Většinou obsahují stejnou účinnou látku a tou je hydroxid sodný, tedy louh. Vždy dodržujte návod k použití a buďte opatrní při manipulaci s touto žíravinou.

 

Kdy zavolat instalatéra?

Pokud vás trápí nepříjemný pach z odpadu prakticky nonstop, je namístě pozvat si odborníka. Je možné, že odhalí příčinu v technickém provedení odpadu. Někdy stačí vyměnit sifon za vhodnější tvar, aby nevysychal. Přes vodu se nebude puch z odpadu šířit do místnosti. Věřte, že tyto odpadní plyny mohou být nejen nepříjemné pro váš nos, ale i nebezpečné pro naše zdraví.

 

Jak předcházet zápachu v kuchyni

Každodenní údržba a úklid v kuchyni jsou klíčem pro odstranění nepříjemných zápachů. Pravidelná a důkladná péče o spotřebiče, jako jsou sporák, myčka, trouba, lednice i mikrovlnná trouba, zajistí, že se zbavíte nečistot a vytvoříte hygienicky čisté prostředí pro přípravu pokrmů. Udržujte čisté odpady, pravidelně vynášejte odpadkový koš a myjte podlahu.
Frekventované místa v kuchyni potřebují zvláštní pozornost. Při pravidelném úklidu nezapomínejte na plochy a povrchy, které jsou snadno kontaminovány drobky nebo zbytky potravin. Bakterie a rozkladné procesy jsou příčinou vzniku nežádoucích pachů. Pravidelné čištění pomáhá odstranit bakterie i zápach a zanechává kuchyni svěží.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Další články
Jednorázové využití úklidové firmy

Jak jednorázově využít úklidovou firmu?

Jak jednorázově využít úklidovou firmu? Pokud plánujete velkou akci, chystáte jarní úklid domácnosti, nebo jen potřebujete pořádně uklidit, určitě se vám bude hodit pomocná ruka.

NEZÁVAZNĚ POPTAT